Mire figyeljünk árajánlatkérés előtt?

Sokan szeretnének fix árajánlatot kérni, ami érthető is. A fix ár, az fix ár. A költöztető elvileg nem hivatkozhat különböző dolgokra (ha minden információt valóban megkapott), hogy ezért és ezért többe kerül. Viszont mostanában belefutottunk néhány olyan (belföldi és nemzetközi) költöztetésbe, ahol nem kaptunk meg minden információt.

 

Hogyan készül az árajánlat?

Az árajánlat, az úgy készül, hogy valami (a megadott adatok) alapján kiszámolom az út díját, és a rakodás idejét, rakodók díját. Tehát nem a hasamra csapok! Szeretek úgy fix árajánlatot adni, hogy a végén ezt ne kelljen mondani: “erről nem volt szó”. Ahhoz, hogy ez így is legyen, szükségem van a pontos adatok megadására. Mit is értek pontos adatoknak? Na lássuk csak:

  • pontos címek és körülmények leírása (emelet, lift, lépcső, magasföldszint, milyen messze tudunk megállni a bejárattól). Ide tartozik még az is, ha nagyon sokat kell sétálnunk a kaputól, vagy az épületen belül (természetesen nem 10 méterre gondolok, hanem jóval többre).
  • szállítandó ingóságok részletes leírása (mélység, szélesség, magasság)
  •  egyéb igények megadása (bútorszerelés, csomagolás)
  • “különleges” dolgok leírása (pianínó, zongora, antik bútor, festmények stb)

Kénytelen vagyok leírni ezeket a sorokat. Sajnos, sokan felületesen kérnek árajánlatot, és elvárják, hogy pontosan, fix árajánlatot adjak. De valami alapján nekem is ki kell számolnom a költöztetés díját. Az “átlagosan berendezett 50 négyzetméteres lakás”, a “két szobányi bútor dobozokkal” vagy a ” szekrénysor, polcok, kisebb bútorok” nem tartozik a részletes leírás közé. De olyan ügyfél is volt (nem is egy), aki csodálkozott azon, hogy a zongorát nem normál óradíjba visszük! Komolyan, így volt…


 

A teherautó

Van egy másik oka is annak, hogy részletes leírást kérek: tudnom kell biztosan, hogy felfér-e minden a teherautómra. Nem csak a raktérre gondolok, hanem a súlyra is. Ne a helyszínen derüljön ki, hogy mégsem tudunk elszállítani mindent. Ami egy budapesti költöztetésnél még megoldható több kanyarral, de egy vidéki, vagy nemzetközi költöztetésnél már komoly gondot jelent.

A teherautó méreteit is figyelembe kell venni! Sokan hiszik azt, hogy befér az udvarra, de nem számolnak a 3,2 méteres magassággal, a 2,2 méteres szélességgel (pedig itt le van írva), valamint azzal, hogy egy teherautónak nagyobb a fordulóköre, mint egy személyautónak, tehát egy szűk utcában nem mindig lehet ráfordulni a kapura.

 

Az a bizonyos földszint

Igaz, a földszint, az akkor is földszint, ha magasföldszint, vagy ha a kertben hosszú lépcsőn vezet fel/le az út a földszintre. De egy költözésnél, nekünk akkor is fel – le kell mennünk, ami több időbe telik, ezáltal elhúzódik a költöztetés.. Pianínó/zongora szállításnál is nagyon számít! Nekünk az a földszint, ahova nem lépcsőn (maximum pár lépcsőfokon) jutunk be. A magasföldszintek általában félemeleten vannak. Rosszabb esetben egy emeletnyit kell sétálni (például) a zongorával, aminek már nem ugyanannyi az ára, mintha “igazi” földszintre vinnénk.

Előfordult, hogy az ügyfél elmondása alapján egy fordulós költöztetésre számítottunk. A helyszínen derült ki, hogy minimum három forduló lesz. De aznapra bevállaltam egy másik munkát is, mivel azt hittem, hogy hamar végzünk az első költöztetéssel. Tehát az adatok nem pontos megadásával, elhallgatásával akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk az anyagiak miatt, vagy (az előbb említett helyzetben) egy másik családnak is kellemetlenséget, bosszúságot lehet okozni.

 

Zongoraszállítás, pianínószállítás

A nehezebb tárgyak szállítása komolyabb szakértelmet igényel a nagy súly miatt. Többek között ezért is van felára. Egy zongora vagy pianínó súlyát nem nagyon lehet pontosan tudni. De a méreteit igen (csak le kell mérni). Tévhit, hogy ha odébb tudom tolni a lábammal a pianínót, akkor az nem nehéz. Ezt már mondta ügyfél, aki 70 kg alá saccolta a pianínót, mert a szekrénye 70 kg, és az nagyobb mint a pianínó. Ez tényleg így volt. Ezzel csak az volt a baj, hogy a “kis” hangszer körülbelül 350 – 400 kg volt. Szóval, a zongora/pianínó méreteit elég megadni, meg azt, hogy páncéltőkés, vagy fatőkés.

Nem mindegy, mert egy kisebb hangszerhez ketten megyünk, egy nagyobbhoz több ember kell. Tehát ha nem kapok meg minden információt, akkor vagy kevesen leszünk, vagy pedig sokan. Nem azzal lehet lemérni a hangszer súlyát, hogy lábbal odébb tolom. Erről csak annyit, hogy a teherautóm önsúlya 2500 kg, igen 2,5 tonna. Ketten el tudjuk tolni a kollégámmal, de felemelni mát nem tudjuk. Ugye ugye? 🙂

 

Sürgős árajánlatkérés

Még valamit meg kell említenem. Amennyiben sürgős, nagyon rövid határidejű költözés előtt áll, akkor ne e-mail-ben kérjen árajánlatot, hanem telefonon keressen meg! Ez azért fontos, mert ha dolgozok estig, vagy pár napig külföldön költöztetek, akkor nem tudok azonnal válaszolni Önnek.

Related posts